Friday, 29 March 2024
Turkish (Turkiye)English (United Kingdom)Russian (CIS)
2008 TÜRKİYE AFRİKA GÜNDEMİ TOPLANTISI YAPILDI PDF Print E-mail
Türkiye-Afrika ilişkilerinin stratejik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla TASAM Afrika Enstitüsü tarafından Afrika ülkeleri büyükelçileri, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere Türk bürokrasisinin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla “Afrika Ülkeleri –Türkiye Diplomatik Temsilcileri Ortak Stratejik Vizyon Geliştirme” projesinin uygulaması periyodik toplantılar şeklinde devam etmektedir.
Bu çerçevede “2008 Türkiye-Afrika Gündemi” konulu altıncı çalıştay diplomasi muhabirleri derneği işbirliği ve diplomasi muhabirlerinin yoğun ilgisi ile 6 Mart 2008 Perşembe günü Ankara Ambassador Otel’de yapıldı.


TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY’un yönettiği toplantıya Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Hakan FİDAN, Dışişleri Bakanlığı Afrika ve Doğu Asya İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Süha UMAR, TİKA Başkanı Musa KULAKLIKAYA ve Ankara Afrika Diplomatik Grubu’nu temsilen Etiyopya büyükelçisi konuşmacı olarak katıldılar.

Yetkililerin açıklamalarından çıkan ve Afrika ilişkileri açısından tarihi sayılabilecek bilgiler ana başlıkları ile;

Sürdürülen strateji Dışişleri Bakanlığı Öncülüğünde üç önemli kuruma dayanıyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı, TİKA Başkanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı.

Amaç, ticaret hacmini 5 yılda 30 milyar dolara çıkarmak.

Türk büyükelçiliklerinin sayısı da 12’den 31’e yükseltiliyor.

Afrika, artık açlık, kıtlık, kabile savaşları gibi sözcüklerle ya da kara kıta gibi klişe ifadelerle anılmak istemiyor.

Doğal zenginlikleri ve potansiyeli ile dikkat çeken Afrika, artık, başta Çin olmak üzere pek çok ülkenin kıran kırana rekabet ettiği bir kıta...

Afrika açılımına 1998 yılında yön veren Türkiye, 2005’i Afrika yılı ilan etti ve geçen 10 yılda büyük mesafe kat etti.

Türkiye; Çin, Güney Kore, Avrupa Birliği, Latin Amerika ve Japonya’dan sonra Afrika’nın stratejik ortak ilan ettiği sayılı ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye-Afrika Birliği İşbirliği Zirvesi, bu yıl 18-21 Ağustos günlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Ve o zirvede Türkiye’nin Afrika için bundan sonra yapabileceklerinin eylem planı çizilecek.

Türkiye, Afrika’daki Büyükelçilik sayısını 12’den 31’e çıkarmayı hedefliyor.

Bu yıl açılacak 10 büyükelçilikten 6’sının Ağustos’tan önce hizmete girmesi planlanıyor.

Açılacak TİKA ofisleri ve askeri ataşelikler de bu strateji doğrultusunda planlanacak.

Türkiye’nin, 13 milyar dolar tutarında müteahhitlik hizmetinin bulunduğu Afrika ülkeleri arasında Libya başı çekiyor, Sudan ise atakta...

Ticaret hacminin, gelecek 5 yılda ikiye katlanması ve yaklaşık 13 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye, askeri ile Afrika’daki barış misyonlarında yer aldığı gibi Afrika’dan gelen uzmanlar ve genç diplomatların eğitimine de katkıda bulunuyor.

Diğer Çalıştaylar.

I. ÇALIŞTAY için TIKLAYINIZ.

II. ÇALIŞTAY için TIKLAYINIZ.

III. ÇALIŞTAY için TIKLAYINIZ.

IV. ÇALIŞTAY için TIKLAYINIZ

V. ÇALIŞTAY için TIKLAYINIZ.