Thursday, 28 March 2024
Turkish (Turkiye)English (United Kingdom)Russian (CIS)
Türkiye - Rusya Yuvarlak Masa Toplantısı PDF Print E-mail

Türkiye – Rusya Yuvarlak Masa Toplantısı 19 Kasım 2008 tarihinde İstanbul TASAM Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Toplantının başlıca tartışma konularını “Rusya ve Türkiye’nin Global Meselelere Bakış Açısı, Enerji, Mali Kriz, Türkiye-Rusya İkili İlişkileri, Türkiye Ve Rusya’nın ve Ortadoğu Bağlamında Siyasi Bakış Açıları, Ortak Güvenlik Sorunları”   başlıkları oluşturuyor. Toplantı Rusya ve Türkiye delegeleri tarafından gerçekleştirilecektir.

Rusya heyetince toplantıya katılacak olan isimler Rusya Bilimler Akademisi, Doğu Ülkeleri Araştırmalar Enstitüsü ve Moskova Devlet Üniversitesi, Asya ve Afrika Ülkeleri Araştırmalar Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aleksandr Akimov, Rusya Bilimler Akademisi, Orta Doğu Araştırmalar Departmanı, Türkiye Sorumlusu Prof. Dr. Aleksandr Vasilyev, Moskova Devlet Üniversitesi, Orta Asya ve Kafkasya Departmanı Başkanı Prof. Dr. Zhibek Syzdykova, Moskova Devlet Üniversitesi, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Liana Matyunina ve Moskova Devlet Üniversitesi, Asya ve Afrika Araştırmalar Enstitüsü Uzman Anastasiya Matyunina olarak bildirildi. Toplantının Türk delegasyonunu ise TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, TASAM Direktörü Yrd. Doç. Dr. Engin Selçuk, T.C. Moskova Eski Büyükelçisi Volkan Vural, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nadir Devlet,  Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Erhan Büyükakıncı, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Esra Hatipoğlu, TASAM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nemci Dayday ve Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ercan Sancak oluşturacak.


TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, “SSCB’nin dağılmasıyla, Türkçe ve lehçelerini konuşan Orta Asya cumhuriyetlerini ve Kafkasya’daki Azerbaycan’ı ve Türkçe konuşan diğer halkları Türk Dış Politikasının da gündemine taşınmış; böylelikle Adriyatik’ten Çin seddine kadar uzanan bir ‘Türk Dünyası’ tartışması başlamıştır. Bunun yanı sıra ilk dönemlerde bölgede ortaya çıkan güç boşluğu küresel güçler kadar bölgesel güçlerin de bu süreçte rekabet içine girmelerine neden olmuştur. Bu çerçevede, Rus merkezli ve Türkiye merkezli Avrasyacılık tartışmaları gündeme gelmiş, Türkiye özellikle Rusya ve İran bağlamında kendisini rekabet içinde bulmuştur. Öte yandan, Çin ve ABD’nin de bölgedeki stratejik tutumu, Asya kıtasının uluslararası ilişkiler içindeki ağırlığını ve söz konusu durumun yönünü önemli ölçüde etkilemiş, bölgede yeni denge arayışları başlamıştır. Rusya’nın geleneksel ağırlığına ve politikalarına dönme çabaları son dönemde Kafkasya merkezli yaşanan gelişmelerle kendini ortaya koymuş böylece hem bölgesel hem de küresel dengeler açısından yeni bir dönem başlamıştır.  Avrasya coğrafyasının, tarihinin, etnisitesinin ve kültürünün gerçeğine karşılıklı olarak gösterilecek saygının Türkiye ve Rusya’nın Avrasya’daki işbirliğinin itici gücü olabileceği ve bu çerçevede Türk Dış Politikasında, çok boyutluluğun daha rasyonel temellere oturmak suretiyle, daha etkin bir irade ortaya konulabileceği gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır.


TASAM Direktörü Dr. Engin Selçuk
ise “Türkiye ile Rusya arasındaki ticari-ekonomik ilişkilerin gelişimi her iki ülke açısından büyük önem arz etmektedir. Zira ekonomik faaliyetler kolaylıkla siyasi potansiyele dönüştürülebilir. Bu potansiyelin doğru bir şekilde kullanılmasıyla Türkiye ve Rusya arasındaki ortaklık sadece ekonomik konularla sınırlı kalmayıp, politik alana da taşınacaktır. Nitekim hızla gelişen ekonomik ilişkiler ile iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin de önü açılmıştır. İki ülke arasındaki mevcut görüş ayrılıklarına rağmen, karşılıklı çıkar ve yakın komşuluk gibi objektif faktörler ekonomik ilişkilerin gelişmesine her zaman ivme kazandıracaktır. Dolayısıyla Rusya - Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin iki ülke arasındaki yeni açılımların da önünü açacağını belirtmek isterim” dedi.


Toplantının amacı, Rusya – Türkiye ilişkileri bağlamında mevcut uluslararası konjonktür ve küresel güçler dikkate alınarak, mevcut işbirliği alanlarını genişletmek ve geleceğe yönelik yeni açılımlar ortaya koymaktır.

Toplantı Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından gerçekleştiriliyor.



PROGRAM:
10.00-12.30. Birinci Oturum:

Rusya ve Türkiye’nin Global Meselelere Bakış Açısı
Enerji Meseleleri
Küresel Mali Krizin Ülkeler Üzerindeki Etkisi


12.30–13.30.Öğle Yemeği


13.30–16.00 İkinci Oturum:

Türkiye-Rusya İkili İlişkileri
Türkiye ve Ortadoğu: Siyasi Bakış Açıları
Türkiye ve Rusya: Ortak Güvenlik Sorunları


Toplantı Yeri:

TASAM Merkez Ofisi
Halıcılar Cad. No:100 Fatih, İstanbul (Vatan Caddesi, Historya Alışveriş Merkezi Hizasında)
Toplantı Dili:    Türkçe - Rusça
İletişim:    Pınar Hüseyinoğlu (0212 532 91 33)

* Akreditasyon zorunludur.