05.05.2024
Turkish (Turkiye)English (United Kingdom)Russian (CIS)
24 Ülkeden Düşünce Kuruluşları Başkanları Türkiye'de Bir araya geliyor PDF Печать E-mail
TASAM Tarafından ülkemizin önde gelen düşünce kuruluşlarının katkıları ile düzenlenen “Düşünce Kuruluşları Türkiye Diyalogu: Barış Medeniyeti” toplantıları 24 ülkenin katılımı ile 07 Nisan 2008 Pazartesi günü Ortaköy Princess Hotel’de başlıyor…
TASAM Tarafından düzenlenen “Düşünce Kuruluşları Türkiye Diyalogu: Barış Medeniyeti” toplantıları 24 ülkenin katılımı ile 07–12 Nisan 2008 tarihleri arasında düzenleniyor. 07–09 Nisan 2008 tarihlerinde Ortaköy Princess Hotel’de düzenlenecek toplantılar, 10–11 Nisan 2008 tarihlerinde Ankara’da üst düzey yetkililer ile görüşmeler devam edecek.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, konjonktürel gelişmeler ve teknolojik ilerlemelerin etkisiyle giderek küreselleşen dünyada artık ülkelerin kendilerini bu oluşumdan soyutlama imkanının olmadığını, “Düşünce Kuruluşları Türkiye Diyalogu” projesi ile var olan sorunları aşmak ve yeni açılımlar yakalamak adına dünyanın dört bir yanından bilim ve fikir adamlarının, analiz ve strateji uzmanlarının bir araya gelmesi ve ortak bir paydada görüşlerini paylaşmalarının zorunluluk haline geldiğini belirtiyor.


Şensoy, projenin önemini şöyle özetliyor: “düşünce kuruluşu temsilcilerinin özgün disiplinleri çerçevesinde gerçekleştirilecek toplantılar ile hem devlet hem de sivil toplum boyutunda, bölgesel ve küresel ölçekte meydana gelen siyasi, sosyo-kültürel ve iktisadi gelişmelerin yakından izlenmesi, sahip olunan bilgilerin paylaşılarak birlikte değerlendirilmesi, güncel ve geleceğe dair yapıcı diyaloglar geliştirilmesi mümkün olacaktır.”

Aralarında Almatı Afganistan Büyükelçisi ve Bosna Hersek’in Washington D.C. Büyükelçisinin de bulunduğunu heyette, Arnavutluk, Azerbaycan, Çin H. C., Etiyopya, Gürcistan, Hindistan, İran, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Malezya, Makedonya, Mısır, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Ürdün ülkelerinden katılan düşünce kuruluşlarının başkanları yer alıyor.


07 Nisan 2008 Pazartesi günü saat 14:00’de Ortaköy Princess Hotel’de düzenlenecek ilk toplantıda kurumların tanışması ve kurumsal çalışmalarını birbirleriyle paylaşması hedefleniyor. Program, saat 19:00’da Feriye Köşkü’nde, İstanbul Valiliği tarafından heyet onuruna verilecek akşam yemeği ile devam edecek.
Programın ikinci gününde, “Tehdit ve Risk Algılamaları” ve “Asimetrik Savaş Kavramına Dönüş ve Terör Algısı” konuları ele alınacak toplantılar sonrasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından, saat 19:00’da Malta Köşkü’nde, verilecek akşam yemeği ile devam edecek.


09 Nisan 2008 tarihli programda “Küreselleşme: Bütünleşme/ Ayrışma” konulu toplantının ardından heyet, Ankara’ya hareket edecek. 10 Nisan 2008 tarihinde Anıtkabir ziyareti sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Büyükelçi Onur ÖYMEN ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer tarafından
kabul edilecek heyet daha sonra ASAM’ın ev sahipliğinde Güç ve Adalet Temelinde Karşılıklı İşbirliği” konulu son toplantısını gerçekleştirecek. Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu ve TİKA Başkanı Musa KULAKLIKAYA tarafından da kabul edilecek heyet için çok sayıda görüşme ve diyalog ise planlanmaya devam ediyor.


11 Nisan 2008 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen tarafından makamında kabul edilecek olan heyet, ziyaretinin ardından saat 16:30’da Başbakanlıkta Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan ile bir araya gelecek.
Ziyaretlerin ardından İstanbul’a dönecek olan heyetin, 12 Nisan 2008 Cumartesi günü düzenlenecek kültürel gezi ile programı son bulacak.