Cumartesi, 18 Mayıs 2024
Turkish (Turkiye)English (United Kingdom)Russian (CIS)
Güç ve Adalet Temelinde “Barış Medeniyeti için İş Birliği” Yazdır e-Posta
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, dünyadaki dengelerin orta ve uzun vadede büyük ölçüde değişeceğinin sinyallerinin verildiğini belirterek, “Dünyanın 21. yüzyıldaki yeni dengelerinde söz sahibi olacak en önemli kıtaların Asya ve Afrika olacağı kanaatindeyiz’’ dedi.

 


TASAM’ın ülkemizin önde gelen düşünce kuruluşlarının katkıları ile düzenlediği “Düşünce Kuruluşları Türkiye Diyaloğu: Barış Medeniyeti’’ toplantıları, 24 ülkenin düşünce kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla Ortaköy Princess Otel’de başladı ve 2 günü Ankara’da olmak üzere 6 gün süren toplantılar üst düzey kabullerle tamamlandı.


Toplantının açılışında konuşan Şensoy, 11 Eylül’den sonra dünyada birçok denge, bölgesel roller ve tanımlamaların değiştiğini, enerji ile ilgili politikalar, ekolojik değişimler ve uluslararası terörizm gibi çok sayıda problemin daha da büyüdüğünü ve birçok ülkenin bunlardan özellikle simetrik değil asimetrik etkilendiği bir sürecin yaşandığını anlattı. Ülkelerin çok boyutlu bir dış politika kavramıyla karşı karşıya bulunduğunu, bir ülkenin bir başka coğrafya veya bölgedeki gücünün, bir başka ilişkisini asimetrik olarak olumlu ya da olumsuz anlamda etkileyebildiğine işaret eden Şensoy, bu anlamda Türkiye’nin de bu sürece uyum sağlamaya çalıştığını söyledi.

 

Şensoy, gözlemlerine göre Batı Avrupa ve Amerika merkezli dünyanın gelişmiş ülkeleriyle ilgili dengelerin değiştiğini ifade ederek, dünyadaki dengelerin orta ve uzun vadede büyük ölçüde değişeceğine ilişkin sinyallerin verildiğini kaydetti. Asya’dan sonra Afrika’nın da önemli bir kalkınma alanı olacağını dile getiren Şensoy, bugün için birçok olumsuzlukla anılsa bile bu kıtanın 10-15 yıl sonra çok önemli noktalara geleceğinin öngörüldüğünü belirtti. Özellikle 53 parçalı ve birçoğu fakir devletlerden oluşan Afrika’da, AB benzeri Afrika Birliği Örgütü isimli yapılanmayı kurma çalışmalarına 2002’den beri hız verildiğini anlatan Şensoy, bunun dünya siyasetinde Afrika’nın şekillenmesinde önemli bir rol oynayacağının gözlemlendiğini ifade etti.

 

Şensoy, “Dünyanın 21. yüzyıldaki yeni dengelerinde söz sahibi olacak en önemli kıtaların Afrika ve Asya olacağı kanaatindeyiz’’ dedi. Şensoy, salt ekonomik üstünlük ve ölçülebilir fiziksel büyüklüklerle konuların çözülemeyeceğinin görüldüğünü, Avrupa ve ABD’ye zenginliğin mutluluk getirmediğini vurguladı.


Güç ve adalet temelinde hem kendi ülkelerinin menfaatleri için hem de daha yaşanabilir bir dünya ve yaşanan olumsuzlukların azaltılması için bütün kişi ve kurumların sorumluluğu olduğunu ifade eden Şensoy, bu bağlamda düşünce kuruluşlarının iş birliği ve karşılıklı etkileşim içerisinde ortak değer ve referanslara hizmet etmesi gerektiğini belirtti.

 

GÖRSEL DOKÜMAN