Cumartesi, 18 Mayıs 2024
Turkish (Turkiye)English (United Kingdom)Russian (CIS)
IV. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi Yapıldı PDF Yazdır e-Posta

IV. Uluslararası Türk- Afrika Kongresi, TASAM Afrika Enstitüsü tarafından 25- 27 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu yılki kongre, “Afrika’daki Bölgesel Örgütler/ Kalkınma ve İşbirliği” ana teması altında icra edilirken; kongreye, Afrika’nın kalkınma sürecinde önemli roller üstlenen bölgesel ekonomik toplulukların yanı sıra uzmanlık programlarının, Türk ve Afrikasivil toplum kuruluşlarının ve Türk resmi kuruluşlarının değerli temsilcileri konuşmacı olarak iştirak ettiler.

 

 

IV. ULUSLARARASI TÜRK-AFRİKA KONGRESİ RESİM GALERİSİ

LÜTFEN TIKLAYINIZ

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy Kongrenin açılış konuşmasını yapıyor.


Kongre’de TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin, Afrika Birliği Komisyonu’nun Departman Direktörü Prof. Couaovi A. L. Johnson ve Fas Krallığı’nın Dışişleri Bakanlığı’ndan Devlet Bakanı Latifa Akharbach kısa birer açılış konuşması yaparlarken; kongrenin ilk gününün ilk oturumunda bölgesel ekonomik topluluklar, ikinci oturumunda yine bölgesel ekonomik topluluklar ve uzmanlık programlarının temsilcileri birer konuşma yaptılar. Programın ikinci gününde gerçekleştirilen üçüncü ve dördüncü oturumlarda ise sırasıyla Sivil toplum kuruluşları ve Türk resmi kurumlarının, bölgesel ekonomik kuruluşlar ve uzmanlık programları arasındaki işbirliği olanakları ele alındı. Kongre, Türk ve Afrikalı diplomatik misyon temsilcilerinin genel değerlendirmeleriyle sona erdi.


Kongre’de Afrika’nın Milenyum Kalkınma Hedefleri’ne ulaşabilmesi için sürdürülebilir bir kalkınma hızı yakalaması, makro ekonomik istikrarı sağlaması, kıtada barış ve güvenliğin tesis edilmesi, demokrasi, insan hakları ve iyi yönetim konusunda gösterilen olumlu çabaların sağlam temeller üzerine oturtulması gerektiği kaydedildi. Bu açıdan bölgesel ekonomik teşkilatların, üye ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine, geniş çaplı serbest ticari ve ekonomik bütünleşme yoluyla kalkınmanın önemli bir aşamasını oluşturduğuna  vesile olduğu ve küresel ekonomiye de katkıda bulunduğu belirtildi.
Afrika kıtasında yer alan söz konusu teşkilatların, son dönemde kıtanın; savaşlar, krizler ve hastalıklar kıtası şeklindeki önceki olumsuz imajının tamamen ortadan kaldırılması konusunda da önemli adımlar attıkları, bu yönde kayda değer gelişmeler ve başarılar sağladıkları bildirildi. Afrika’daki yaşam koşullarının iyileşmesinde ekonomik koşullardaki iyileşme ve büyümenin kilit bir rol oynayacağı ve bu bakımdan karşılıklı ticaret hacmindeki artışın temel hedeflerden birisi olduğu vurgulandı.


Türkiye’nin de bu doğrultuda Afrika Birliği başta olmak üzere, bölgesel kuruluşların kıtanın kalkınması, çatışmaların önlenmesi ve çözüme kavuşturulması hususlarındaki rollerinin bilincinde olduğu ve söz konusu gelişmeleri memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.


Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin daha etkin olması ve buna bağlı olarak yeni işbirliği fırsatlarının yaratılması amacıyla resmi birimler, özel sektör temsilcileri, akademik ve sivil toplum kuruluşları arasında üst düzey ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği, bu açıdan karşılıklı ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan bu tür kongrelerin desteklenmesinin büyük önem taşıdığı kaydedildi.


Kongre’nin kapanış oturumunda genel değerlendirmelerde bulunan Türk ve Afrikalı diplomatik misyon temsilcileri, her yıl farklı bir konseptle düzenlenen Türk- Afrika Kongreleri’nin Türk ve Afrikalı resmi kurumların temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya gelerek son dönemde oldukça istikrarlı bir gelişim gösteren Türkiye- Afrika ilişkileri hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunmalarına imkan sağladığına, bunun yanı sıra Türk ve Afrika kamuoyunun da bu konuda bilinçlendirilmesi açısından büyük önem arz ettiği vurgulandı.


Türkiye’nin 1998 yılında ortaya attığı Afrika’ya Açılım Planı’nın ardından söz konusu süreçte oldukça önemli değişimlerin ve gelişmelerin gözlemlendiği bildirilirken, Ocak 2008’de Addis Ababa’da düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi’nde Türkiye’nin “stratejik ortak” olarak ilan edilmesinin ardından yakın dönemde gerçekleştirilen Türkiye- Afrika İşbirliği Zirvesi’nin bugün gelinen noktayı daha iyi özetlediği ve Türkiye ile Afrika ülkelerinin birbirlerini daha yakından tanımaya başladıkları, bunun da önümüzdeki sürece daha olumlu yansıyacağı ifade edildi.


Gelişen ilişkilerde Afrika’da faaliyet gösteren bölgesel ekonomik teşkilatların öneminin göz ardı edilmesinin mümkün olamayacağı, Türkiye’nin de Afrika’yla olan stratejik ortaklığı çerçevesinde gelecek dönemde Afrika’daki bölgesel ekonomik topluluklar ile ilişkilerini geliştirmeyi tasarladığı ifade edildi.


Kongre’nin son günü ise konuklarımıza İstanbul’un tarihi ve kültürel yerleri gezdirilerek ülkemizin en iyi şekilde tanıtımı yapıldı.

IV. ULUSLARARASI TÜRK-AFRİKA KONGRESİ RESİM GALERİSİ > LÜTFEN TIKLAYINIZ