Sunday, 05 May 2024
Turkish (Turkiye)English (United Kingdom)Russian (CIS)
The Website of TASAM African Institute has been Renewed PDF Print E-mail
The website of TASAM African Institute that broadcasts in English, French and Turkish has been renewed.

Turkish Asian Center for Strategic Studies, which has accelerated it’s African studies since 2004, has been continuing it’s related studies under the name of African Institute ever after the 1st of March 2006. The Institute is the first institution to work seriously on the Africa continent that has been ignored up to this day in our country.

www.tasamafrika.org




TASAM Başkanı Süleyman Şensoy Enstitü’nün, kuruluşundan günümüze Afrika konusunda birçok ulusal ve uluslararası etkinlikleri başarıyla düzenlediğini ve birçoğunun Türkiye için bir ilk olma özelliğine sahip olduğu belirtti. “Neden Afrika?” sorusuna yönelik ise Şensoy şunları söyledi: “Uluslararası politikadaki etkinliğini gün geçtikçe daha yakından hissettiren Afrika, ekonomik ve siyasi açıdan önde gelen aktörlerle bu alanlardaki ilişkilerini hızla geliştirmektedir. Gerek Aralık 2007 tarihinde Lizbon’da gerçekleştirilen Avrupa Birliği-Afrika Birliği Zirvesi, gerekse de geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirilen Hindistan-Afrika Forumu aslında bir bakıma başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Afrika kıtasına ilgi duyan diğer dış güçlerin artan etkilerinin gün geçtikçe daha çok göz önünde olacağının göstergesidir.” dedi.

Afrika Birliği tarafından çıkartılan 2007 Afrika Raporunda, özellikle Çin’in son 10 yılda Afrika’daki ticari ilişkilerinde hızlı bir yükseliş olduğunu belirten Süleyman Şensoy; “Kasım 2006 yılında gerçekleştirilen Çin-Afrika Zirvesi sonrası Afrika ile ilişkilerinde muazzam bir yükseliş söz konusudur. Bugün için Çin, birçok Afrika ülkesinin borçlarını azaltacak yardım projeleri, pek çok ülkede profesyonel ticari anlaşmalar düzenleyerek yatırımlar yapmakta; buna karşılık da bölgeden başta petrol olmak üzere doğal kaynak temin etmektedir. Afrika Kıtasındaki ticari yatırımlara baktığımızda, Asya ülkelerinin toplamı, başta tabii ki Çin ve Hindistan gelmekte, doğrudan yabancı yatırımlarının oranı 2005 yılı için % 10 olarak hesaplanmaktadır. Bu oranın her yıl yükseleceği aşikârdır.” dedi.


TASAM Başkanı Şensoy ayrıca şunları da sözlerine ekledi; “Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle coğrafi açıdan olduğu kadar tarihi açıdan da yakınlığı bulunmaktadır. Afrika ülkelerrinin de Türkiye’yi kendileri açısından tartışmalı bir siyasi gündeme sahip olmayan samimi bir ülke olarak değerlendirdiklerini düşünüyorum. Bu kapsamda bölge ülkeleri ile geliştirilecek çok boyutlu politikalar ülkemiz açısından da yeni açılımları beraberinde getirecektir.


TASAM Afrika Enstitüsü’nün amacı; Afrika’daki gelişmeleri takip ederek, Türkiye’nin bu kıta ülkeleriyle ikili ve çok taraflı iş birliğine zemin oluşturmaktır. Bunun yanı sıra bölgenin tarihî, siyasî, iktisadî, sosyo-kültürel ve jeopolitik yapısına yönelik bilimsel incelemeler, araştırmalar, analizler ve değerlendirmeler yaparak karar alıcılara, bu kıtaya ilgi duyan iş dünyasına, akademik çevrelere, dinamik, etkin çözümler ve karar seçenekleri sunmaktır. Bu bağlamda TASAM Afrika Enstitüsü, Afrika’yla ilgili literatürde yer alan bilimsel çalışmalara web sitesinde yer vererek, bölgeye ilgi duyan tüm kullanıcılara online arşiv hizmeti sunmaktadır.


Afrika Enstitüsü’nün gerçekleştirmiş olduğu bazı etkinlikler:


Uluslararası Çalışmalar:


•    IV. Uluslararası Türk- Afrika Kongresi (Kasım 2008 )
•    Türkiye- Afrika Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Forumu: İşbirliği ve Kalkınma
(Ağustos 2008)
•    III. Uluslararası Türk- Afrika Kongresi: “Afrika Birliği” (Aralık 2007)
•    II. Uluslararası Türk- Afrika Kongresi: “Sahra altı Afrika” (Aralık 2006)
•    I. Uluslararası Türk- Afrika Kongresi: “Yükselen Afrika” (Kasım 2005)

Çalıştaylar:



•    VII. Çalıştay: “Türkiye- Afrika STK Forumu Hazırlık Toplantısı 2008” (Temmuz 2008)
•    VI. Çalıştay: “Türkiye- Afrika Gündem 2008” (Mart 2008)
•    V. Çalıştay: “Afrika Ülkeleri ve Türkiye Arasındaki Sosyo- Kültürel İlişkiler ve İletişim”
(Ocak 2008)
•    IV. Çalıştay: “Afrika Ülkeleri ile Türkiye Arasındaki Ekonomik İlişkiler” (31 Ekim 2007)
•    III. Çalıştay: “Afrika Ülkelerinde Kalkınma Yardımları ve Türk Sivil Toplum Kuruluşları”
(Eylül 2007)
•    II. Çalıştay: “Afrika Ülkeleri ile Türkiye Arasındaki Diplomatik İlişkiler” (31 Mayıs 2007)
•    I. Çalıştay: “Küresel ve Bölgesel Sorunların Afrika Ülkelerine ve Türkiye’ye
Yansımaları”  (4 Nisan 2007)


TASAM Afrika Enstitüsü hakkında daha detaylı bilgi için www.tasamafrika.org resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.